به گزارش کردپرس به نقل از خبرگزاری دوغان و شبکه تلویزیونی NTVmsnbc امسال برخلاف سالیان گذشته که مراسم دینی گروه های موسوم به شیدایان رسوال الله(ص) در میدان اصلی شهر دیاربکر برگزار می شد، این بار در محوطه وسیع ویژه برگزاری مراسم نوروز، قریب به یک میلیون نفر از اسلامگرایان کُرد گرد هم آمدند و مراسمی را برگزار کردند که در زبان ترکی آن را کوتلو دوغوم هفته سی، یعنی هفته میلاد مقدس، نامگذاری کرده اند.
این روایت از میلاد، منطبق با تاریخ میلادی به دنیا آمدن پیامبر اسلام(ص) است و ترک های مسلمان آن را در مساجد و تکایا جشن می گیرند اما طی سالیان گذشته، جریانات اسلامگرای کُرد، سنت برگزاری این مراسم در سطح شهرها را بنیان نهاده اند.
تدابیر امنیتی
دو بالگرد، ۵ هزار نفر نیروی پلیس، ۶ ایستگاه ویژه بازرسی با دستگاه های الکترونیکی برای ورود به محوطه محل برگزاری مراسم، گوشه هایی از تدابیر امنیتی لازم برای حفظ آرامش و امنیت این مراسم بود. استانداری دیاربکر با اختصاص صدها دستگاه اتوبوس و خودرو، مردم را به محل برگزاری مراسم منتقل کرد و استاندار دیاربکر که به تازگی معضل درگیری های گسترده اسلامگرایان وهواداران پ.ک.ک در دانشگاه دجله را پشت سر گذاشته، تدابیر امنیتی بالایی در نظر گرفته و بنا به درخواست او از چند استان همجوار، نیروهای ویژه ضدشورش برای کنترل امنیت این مراسم به دیاربکر آمدند.
علاوه بر این ۶ هزار نفر از جوانان نیز به عنوان انتظامات، مسئولیت حفظ نظم عمومی را بر عهده داشتند و مجموع تلاش آنان باعث شد که این مراسم بدون دردسر پایان یابد.
اختلاف نظر درباره صدور مجوز استفاده از محوطه
از آن جایی که محوطه ویژه مراسم نوروز، توسط شهرداری دیاربکر ساخته شده و مدیریت آن تحت نظر هیاتی از بزرگان حزب صلح و دموکراسی و کنگره جامعه دموکراتیک (وابسته به پ.ک.ک) است، برگزاری هر گونه مراسمی در این محوطه باید با کسب موافقت این هیات صورت بگیرد.
این هیات دو هفته پیش به درخواست اسلامگرایان پاسخ رد داده و اعلام کرد که اجازه نمی دهد این مراسم در محوطه مزبور انجام شود. اما با سفر پروفسور مهمت گورمز رییس تشکیلات دینی حکومت ترکیه و نیز سخنرانی احمد ترک، ورق برگست. گورمز یک هفته پیش در سخنرانی خود در مسجد جامع دیاربکربرای نخستین بار چند جمله به زبان کُردی صحبت کرد و در شهرداری دیاربکر از بایدمیر خواست به منظور اثبات صحت ادعای دموکراسی خواهی پ.ک.ک، به اسلامگرایان اجازه دهند که مراسم را در محوطه مورد نظر خود اجرا کنند.
احمد ترک از رهبر کنگره جامعه دموکراتیک نیز در سخنرانی خود آشکارا به این موضوع اشاره کرد که اجازه ندادن به ظهور اجتماعی و سیاسی اسلامگرایان یک اشتباه فاحش است.
پوسترهای پ.ک.ک و اوجالان را پوشاندند
با وجود آن که یک ماه از مراسم ویژه نوروز و اعلام پیام آتش بس اوجالان در محل برگزاری این مراسم سپری شده، هنوز هم تصاویر بزرگ اوجالان، کشته شدگان پ.ک.ک و عکس های مربوط به زندانیان پ.ک.ک در فضای اطراف محوطه جمع آوری نشده بود و پیش از برگزاری مراسم، کلیه این تصاویر و پوسترها، با پرچم های سبز منقش به لا اله الا الله و سایر نقوش و عبارات اسلامی پوشانده شد.
اعتراف کنید؛ کمالیسم شکست خورده است
مهمت گوکتاش از روزنامه نگاران و فعالان دینی کُرد در سخنرانی خود عبارات بسیار تندی درباره مصطفی کمال آتاترک و حکومت لاییک به کار برده و گفت:«اعتراف کنید! ای صاحبان رژیم لاییک! اعتراف کنید که کمالیسم شکست خورده است. جملات و شعارهای تهی و بی معنی خود را از این سرزمین جمع کنید و بیش از این ذهن فرزندان ما را با الفاظ بی معنی پر نکنید. کمالیسم شکست خورده است و بدیع الزمان نورسی، شیخ سعید پهلوی و خواجه عاطف اسکیلیپلی و صدها شهیدی که به خاطر عدم استفاده از کلاه شهید شدند، همگی پیروز و ماندگار هستند و راهی جز راه پیامبر برای پیروزی و سعادت وجود ندارد.»
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود عباراتی به کار برد که به نظرمی رسد خطاب به هواداران اوجالان و همچنین خطاب به دولت ادوغان و در راستای مخالفت با مذاکرات صلح با پ.ک.ک باشد. گوکتاش گفت:« خطاب به همه کسانی که فکر می کنند پیروزی و صلح و آرامش جای دیگری است، می گویم: غیر از دست مبارک حضرت محمد(ص) هیچ دست دیگری را نمی فشاریم و تا زمانی که با شیدایان پیامبر رایزنی و گفتگو نکنید، نخواهید توانست یک قدم هم بردارید و اگر اقدامات شما برخلاف مصالح باشد، ناچار خواهید شد دوباره به عقب بازگردید و از کلیه اقدامات خود پشیمان خواهید شد. راه حضرت محمد(ص) تنها راه ضامن حقوق ستمدیدگان است و همه دست های دیگر در اوج مذلت شکسته خواهند شد. »
مراسم مولودی خوانی کُردی و ترکی
جمعا ۵ گروه به اجرای مراسم مولودی خوانی کُردی و ترکی و چند سخنرانی نیز به زبان کُردی صورت گرفت.
حضور زنان و دختران در این مراسم چشمگیر بود و فقط تعداد قلیلی از آنان با پوشش معمول شهرهای ترکیه حضور یفاته و دگیر زنان و دختران مراسم دارای حجاب کامل اسلامی و کُردی بودند.
مهمانان خارجی
در این مراسم ده ها روحانی و فعال دینی از کشورهای ایران، اقلیم کردستان عراق، مصر، لبنان، کشورهای اروپایی و سوریه به عنوان مهمان خارجی دعوت شده و در جایگاه ویژه قرار گرفتند. ماموستا ملا رضا از ارومیه، ماموستا ملاعزیز از سلماس، ماموستا ملا ابوبکر از مهاباد، ماموستا طیب احمد از اقلیم کردستان عراق، ملا نایف از سوریه، شیخ محمد امر از لبنان، محمد عبدالله از اوگاندا، محد امین حق سَوَر خطیب مسجد امام محمد غزالی از بلژیک، محمد حبیشی مسئول نهاد سیاسی اخوان المسلمین مصر، بخشی از مهمانان خارجی این مراسم بودند.
ثبت دیدگاه