نویسنده: مبین نادری
آنچه تاکنون از بهار شنیدهایم و در خاطر داریم، آغازبودن آن بودهاست؛ آغازی که به اعتقاد خیلیها، بهترین بخش از سال نیز هست.
از دیگرسو دانشآموزان و کنکوریهای عزیز، سال و یا سالهایی را به تکاپو مشغول بودهاند؛ که پایانبخش آن همان فصل بهار آغازگر و زیبا است. این تقابل شروع و پایان و تقابل زیبایی و فراخوان بهار به طبیعت و تفریح با تلاش و تکاپوی مورد نیاز پایانبخش سال کنکوری، خیلی از کنکوریهای عزیز را در انتهای مسیر تلاش و تکاپو، کند و یا حتی متوقف میکند.
اما نباید فراموش کرد که به نتیجه رسیدن تمام سعی و تلاشهای یک یا چند سال، در گرو پایانی مناسب که برای کنکوریها همان فصل بهار است، میباشد. پس باید تمهیدات لازم را برای این بخش پایانی اندیشید.
اساسا کنکوریها در ایام بهار به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول که اکثریت را نیز تشکیل میدهند، همانطور که گفته شد، سال و یا سالهایی را تلاش کردهاند که اگر این بخش پایانی را نیز به نحو احسن پشت سر بگذارند، نتیجه خوبی از کنکور خواهند گرفت. دسته دوم افرادی هستند که با شروع فصل بهار هنوز تلاش اساسی و قابل توجهی در زمینه کنکور نداشتهاند. این دو گروه هر دو توانایی قبولشدن در آزمون کنکور را دارند، به شرطی که هدف مناسبی برای ادامه تحصیل و ورود به دانشگاه تعیین کردهباشند و تلاش خود را در قالب برنامهریزی صحیح و اتخاذ تکنیکهای کنکوری مناسب به کارگیرند.
طبیعتا کار برای دسته اول خیلی راحتتر است؛ چراکه تاکنون هدف خود را تعیین کردهاند، برنامهریزی مناسب داشتهاند، تا اندازهای با تکنیکهای کنکوری آشنا شدهاند و تلاش خود را نیز به کارگرفتهاند. این گروه در پایانبخش تلاشهای کنکوری خود بهتر است نکات زیر را مورد توجه قرار دهند تا نتیجهای متناسب با تلاشهایشان بگیرند و اتلاف وقت و تلاششان به حداقل برسد:
۱) فصل بهار، فصل تسلط و جمعبندی است. آنچه تاکنون مطالعه شده، لازم است به مرحله تسلط و تثبیت برسد وگرنه برای پاسخگویی به سوالات کنکور قابلاعتماد نخواهد بود. دو ماه آغازین بهار و یا حتی چند روز بیشتر، بهترین زمان برای مسلط شدن بر مطالعات و تمرینهای طول سال تحصیلی است. یک ماه پایانی نیز مناسبترین زمان برای جمعبندی مطالب به تسلط رسیدهاست. نباید فراموش کرد که بدون جمعبندی پایانی، خیلی از تلاشهای طول سال به هدر میرود.
۲) مطالعه، تسلط و تثبیت مطالب و دروسی که در فصل بهار تدریس میشوند در قالب فرآیندی سریعتر
۳) یادگیری و تقویت بیش از پیش تکنیکهای کنکوری متناسب با هر درس با برگزاری آزمونهای خانگی و شرکت در سایر آزمونها
۴) لزوما بر مطالبی که خوب مطالعه کردهاید حساب باز کنید و آنها را به تسلط برسانید. این کار بهتر است از اینکه مطالب زیادی را مطالعه کردهباشید ولی مسلط نباشید.
۵) توکل بر خدا پشتوانه تمام تلاشها است.
و اما نکاتی که به دسته دوم توصیه میشود تا بتوانند در یک فرآیند فشرده به نتیجه ای مطلوب و متناسب با تلاششان برسند:
۱) قبل از هر چیز درسها و فصلهایی از کتابها را که به تشخیصشان سریعتر به نتیجه میرسند، تعیین کنند. اکنون دیگر فرصتی برای سرمایهگذاری بر تمامی کتب و دروس نیست.
۲) برنامهای خیلی دقیق و ریزبینانهتر از برنامه دسته اول نیاز دارند؛ به نحوی که دقیقا معلوم باشد چه مطالب و درسهایی را در چه زمانهایی از فرصت سه ماهه باید مطالعه کنند و به دنبال آن مسلط شوند و به تثبیت برسانند.
۳) نکاتی را که برای دسته اول مطرح شد، دسته دوم نیز باید مورد توجه قرار دهند.
البته این نکته را نباید فراموش کرد که «…لَّیْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى: برای انسان پاداش و بهرهای نیست جز آنچه خود کرده است و برای آن تلاش نموده است.(النجم/۳۹)». پس همواره باید تلاشهای هدفمندانه و فهیمانه با پشتوانه توکل را ملاک و معیار پیروزی قرار داد.
هر کسی آن درود عاقبت کار که کشت
ثبت دیدگاه