رئیس جمهوری ترکیه در مصاحبه خود باشبکه خبری سی ان ان احتمال اجرای مجدد حکم اعدام در این کشور را رد نکرده و گفت: مردم در خیابانها میخواهند این تروریستها کشته شوند و خواستار مجازات توطئه چینانان کودتای نافرجام علیه دولت هستند.
اردوغان در ادامه صحبتهای خود گفت: مردمی که در خیابانها هستند این درخواست را مطرح کردند و نظرشان این است که این تروریستها باید کشته شوند. آنها میخواهند این درگیریها پایان یابد چرا که خویشاوندان، همسایگان و فرزندانشان را از دست دادهاند، آنها از این بابت رنج میبرند و حساس شدهاند. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مورد حمله به محل استراحت خود در هتل شهر مارماریس در شب کودتای نافرجام گفت اگر خروج ما از این هتل ۱۵ دقیقه با تاخیر صورت میگرفت، من را میکشتند. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه با بکی اندرسون، خبرنگار شبکه «سی ان ان اینترنشنال» در مورد کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه گروه تروریستی فتحالله گولن گفت: "به همراه خانوادهام برای گذراندن تعطیلاتی ۵ روزه به شهر مارماریس رفته بودیم؛ آن شب ساعت ۲۰:۰۰ خبری دریافت کردم که در برخی از مناطق آنکارا و استانبول سرکشیها و جریاناتی صورت گرفته است. در آن هنگام همسرم، دامادم و نوههایم کنارم بودند. قبل از حرکت از آنجا باید به مردم پیام میدادم و آنها را به میدان ها فرامی خواندم. برای فراخواندن مردم، از رسانهها به مردم پیام دادم، اما از طریق رسانههای ملی پخش نشد و مجبور به انجام راهی دیگر شدیم و از طریق تلفن همراه با برخی از شبکه های خبری تلویزیون ارتباط برقرار کردیم و از آن طریق مردم را به حضور در میادین و خیابانها دعوت کردم که پس از این فراخوان با حضور گسترده مردم در خیابان ها مواجه شدیم. این نکته بسیار مهمی بود، چون کودتای متقابل تنها زبانی بود که کودتاگران از آن میفهمیدند که آن را تنها مردم میتوانند انجام دهند، ملت ما به بهترین نحو ممکن این کار را انجام داد".
خبرنگار در ادامه این مصاحبه یادآوری کرد شب کودتا از طریق شبکه تلویزیونی «سی ان ان ترک» با اپلیکیشن «facetime» به مردم پیام دادید و اردوغان تصریح کرد: بله، ابتدا با این شبکه ارتباط برقرار کردم. رئیسجمهور ترکیه در پاسخ به این سوال که آیا در مورد این اتفاق کنایه یا طنزی وجود دارد گفت: خیر، ما در طول دولت ۱۴ ساله خود در مورد آزادی رسانهها و رسانههای خصوصی نگرش مشخصی داشتیم و همیشه راه را برای آنها هموار و از آنها حمایت کردیم، آن شب هم سی ان ان از ما چنین درخواستی کرد که پیش از آن نیز با چهار شبکه خبری خصوصی دیگر نیز ارتباط برقرار کرده بودیم که از طریق آنها این پیام را به کل کشور برسانیم.
اردوغان ضمن تاکید بر اینکه در زمینه آزادی مطبوعات و رسانهها هیچ مشکلی در ترکیه وجود ندارد گفت: "کسانی که میگویند در ترکیه آزادی رسانه وجود ندارد ببینند که در این کشور کودتا میشود و برخی رسانه ها نیز از آن حمایت میکنند و برخی دیگر مقابل آن ایستادهاند، ما باید کسانی که از این کودتا حمایت کرده اند را در جایگاه دیگری قرار دهیم، چون آنها مردم را با اخبار نادرست گمراه کرده و باعث فریب اذهان عمومی شدهاند".
وی
در ادامه تصریح کرد: "در این اقدام ۲۰۸ نفر که اکثر آنها غیر نظامی هستند جان خود را از دست داده اند، هزار و ۵۰۰ مجروح داریم که وضعیت بیش از ۱۵۰ نفر از آنان وخیم است. در این میان نظامیان از طریق هوایی پلیس را بمباران کردند که در نتیجه آن تنها در این حمله ۴۷ نفر جان خود را از دست دادهاند". رئیس جمهور کشور راجع به فرود هواپیمایش در فرودگاه بین المللی آتاتورک استانبول در شب اقدام به کودتا، گفت: چنان که میدانید، آن هنگام برج مراقبت فرودگاه به تسخیر کودتاگران درآمده بود. پس از فرمان من به رئیس پلیس استانبول، این برج طی عملاتی از تصرف کودتاگران آزاد شد.
وی افزود: "در این اثنا من از خلبان خود پرسیدم هواپیمای ما تا چه مدتی میتواند بر فراز آسمان بماند، او در پاسخ گفت: ۳ الی ۴ ساعت. ولی ما با یک مشکل دیگر نیز مواجهیم: چراغ های باند فرودگاه نیز روشن نیستند. من از او پرسیدم آیا میتوانی با چراغهای هواپیما فرود آیی؟ گفت: بله، ولی احتمال دارد در باند موانع گذاشته باشند. من در پایان به خلبان گفتم؛ اگر لازم باشد باید این اقدام ریسک دار را انجام داد. ولی دیری نگذشت که چراغهای باند روشن شدند و هواپیمای ما فرود آمد. در هنگام فرود جنگندههای اف ۱۶ از ارتفاع پایین در حال پرواز بودند که دیوتر صوتی را شکسته و صدایی شبیه بمباران داشتند".
وی با بیان اینکه نمیتواند در قبال این حادثه که منجر به کشته شدن ۲۰۸ شهروند کشور شد، بی تفاوت ماند، گفت: مگر مردمی که مرا به مقام ریاست جمهوری انتخاب کردهاند، فردا حساب این عمل را از من نخواهند پرسید؟ حتما خواهند پرسید. اردوغان در پاسخ به سوال اینکه آیا هنگام فرود در استانبول از اینکه دیگر رئیسجمهور ترکیه نباشید نهراسیدید، گفت: "چنین چیزی به هیچ عنوان از ذهنم خطور نکرد، من و دوستانم هیچ وقت دچار چنین نگرانی نشدیم، از همان لحظات اولیه این سرکشی اعلام کردم که در مقام ریاست جمهوری هستم و جای هیچگونه نگرانی نیست و در کوتاهترین زمان این اشغالگران را پاکسازی خواهیم کرد. ۱۲ ساعت این عملیات به طول انجامید".
رئیس جمهور ترکیه ضمن اشاره به اینکه کودتای نافرجام توسط نظایمان وابسته به گروه تروریستی فتح الله گولن سازماندهی شده است، گفت: اقدام به کودتای این گروه باعث جان باختن ۲۰۸ شهروند و مجروح شدن ۱۵۰۰ نفر دیگر شد؛ اجازه نخواهیم داد که چنین اقدام شنیع و غیر انسانی مجددا تکرار شود.
''ضربه شدیدی به گروه تروریستی گولن وارد شد''
اردوغان ضمن اشاره به شایعات مبنی بر نمایشی بودن این کودتا گفت: "چگونه ممکن است چنین چیزی طراحی شده باشد؟ جان باختن ۲۰۸ نفر و مجروح شدن بیش از ۱۵۰۰ نفر، خوابیدن مردم زیر تانکها، آیا این کار با وجدان انسانی صدق میکند. چنین چیزی غیر ممکن است. رجب طیب اردوغان و دوستانش به هیچ عنوان چنین چیزی را نپذیرفته، بلکه من و دوستانم کادری جان نصار هستیم".
وی افزود: این گروه دست خود را رو کرد، این گروه که تا امروز چهره سلاح به دستی از خود نشان نداده بود این بار با اسلحه خود را نشان داد، اما با سلاح چه کسی؟ با سلاح ملت، با سلاح دولت این کار را انجام داد.
اردوغان در پاسخ به سوالی در مورد قانون مجازات اعدام در کشور گفت: "اگر مجازات اعدام در مجلس ترکیه به تصویب نمایندگان برسد، من هم آن را تایید میکنم. این حادثه خیانت به کشور محسوب میشود و ملتمان چنین درخواستی داشته باشند حتما بررسی خواهیم کرد".
وی افزود: "مردم فکر میکنند که چرا باید سالها از مجرمان در زندانها پذیرایی کنیم. دوست دارند این موضوع هر چه زودتر به اتمام برسد، زیرا فرزند، خویشاوند و همسایگان خود را از دست دادند و از این موضوع رنج میبرند و حساس هستند. ما نیز باید بسیار حساس و عاقل باشیم".
اردوغان در ادامه تصریح کرد: برای استرداد فتح الله گولن در روزهای آینده درخواست رسمی به آمریکا ارسال خواهد شد.
رئیسجمهور ترکیه در پاسخ به سوال اینکه در صورت عدم عودت فتح الله گولن توسط آمریکا، واکنش ترکیه چگونه خواهد بود؟ اظهار داشت: آمریکا از شرکای استراتژیک ماست و در خصوص استراداد مجرمان توافق داریم. وقتی که شما اخراج کسی را درخواست میکنید، من هم با آن موافقت میکنم، ولی شما همان برخورد را ندارید. باید این رویکرد باید متقابل باشد.
ثبت دیدگاه