رضا جمشیدی خبرنگار همشهری کرمانشاه/ اورامانات را با طبیعت منحصر به فرد و مردمان مشارکت جویش می شناسند. مردمانیکه جنبش شکار ممنوع، شکست تفنگ های شکاری، تبدیل قلیان سرا ها به کتابخانه، دومین شهر بدون گدای کشور و ده ها ویژگی مثبت دیگر با نامشان پیوند خورده است
و حالا چند سالیست که روستا های این منطقه به سمت و سوی بوم گردی هدف گذاری شده اند به طوری که امروزه روستا های هجیج و نُسمه روستا های شناخته شده ای در کشور به عنوان روستا های امن بوم گردی می باشند.
اما حکایت بوم گردی شدن روستای نُسمه با تلاش های "سابق حسینی" دهیار پر تلاش و صاحب ایده ی این روستا به ثمر نشست به طوری که این روستا در هر چهار فصل سال پذیرای مهمانان زیادی از سراسر کشور است.
با دهیار این روستا به گفتگو نشسته ایم که در پی می آید؛
خودتان را بیشتر معرفی کنید:
سابق حسینی هستم دهیار روستای نُسمه بخش مرکزی شهرستان پاوه کارشناس ارشد برنامه ریزی گردشگری از سال ۱۳۸۴ تا کنون دهیار روستا می باشم.
شهرستان پاوه و روستای نُسمه را در خصوص ظرفیت های گردشگری بیشتر معرفی کنید:
شهرستان پاوه به عنوان مرکز اورامانات معرفی شده است و دارای ظرفیت های طبیعی، فرهنگی تاریخی متنوعی است، به همین دلیل اورامانات به عنوان منظر فرهنگی تاریخی در یک قدمی ثبت جهانی قرار گرفته و از برنامه های با اولویت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور است جهت معرفی به عنوان میراث جهانی یونسکو است.
به طبع روستا های شهرستان پاوه به خصوص نُسمه هم قابلیت های طبیعی و فرهنگی خاص خود را دارد.
روستای نُسمه از یک سال گذشته چگونه به روستای گردشگر پذیر رسید؟
نمی توان گفت در یک سال چون روند طولانی مدتی داشته است و نُسمه حاصل مجموعه عواملی است که در آینده نزدیک به عنوان الگوی موفق تمام فاکتور های آن طی مقاله ای معرفی خواهد شد و نُسمه امروز حاصل ۱۵ سال زحمت و تفکر سیستمی در مدیریت محلی می باشد.
بوم گردی مستلزم چه عواملی است و آیا این عوامل در روستای نُسمه وجود داشته که به این مرحله رسیده است؟
همان گونه از نام این واژه پیدا است فلسفه بوم گردی استفاده از فرهنگ بومی در پذیرایی از گردشگران است و این مهم تمام فرهنگ اعم مادی و معنوی را در بر خواهد گرفت. بوم گردی با توجه به فرهنگ بومی منطقه مهمترین نگاه دیگری که دارد توجه و اهمیت به حفظ محیط زیست است تمامی روستا ها کشور به خودی خود قابلیت بوم گردی نهفته را دارند و فقط باید مدیریت و برنامه ریزی صحیح داشته باشیم.
مردم پاوه مردم مشارکت پذیری هستند این روحیه چه تاثیری در تقویت گردشگری روستای نُسمه دارد؟
یکی از اصول گردشگری نگاه توسعه مشارکتی است یعنی نگاهی از پایین به بالا و سهیم کردن تمام اقشار جامعه، در شهرستان پاوه روحیه مشارکت در این رابطه حایز اهمیت است و وجود سمن ها در راستای اهداف متنوع نمونه بارز سطح آگاهی و مشارکت در سطوح مختلف اجتماعی می باشد.
شما از دهیاران نمونه استان هستید این نمونه بودن را در چه میدانید؟
قرار گرفتن در یک جامعه با سطح آگاهی بالا و مطالبه گری و همچنین مشارکت در امور، یک مدیر محلی رو به جلو سوق خواهد داد. حمایت های دولتی و خواستن خود مدیر محلی جهت انجام امور و شرکت در دوره آموزشی والگو برداری از طرح های موفق در سطح کشور می تواند در بهبود کار دهیاران تاثیر گذار باشد.
در واقع خیلی از دهیاران استان از بنده بهتر هستند و امیدوارم دهیاری ها با تفکر سیستمی و برنامه محور آینده خوبی را برای روستا های استان کرمانشاه رقم بزنند.
از امکانات این روستا بگویید:
خوشبختانه با خدمات وزیر ساخت هایی که در روستا فراهم گردیده گردشگران دغدغه خاصی ندارند. وجود رستوران ها، اقامتگاه های بوم گردی، غذا های محلی، فرآورده های لبنی، کلوچه و نان محلی، طبیعت گردی، صخره نوردی،کوه پیمایی، پارک جنگلی، زمین چمن فوتبال، وجود غار های طبیعی، چشمه سارها و جنگل های باغی مثمر، باغ پرندگان، نمایشگاه عکس و نمایشگاه صنایع دستی و سازه های چوبی و برگزاری جشنواره های متنوع در طول سال و حتی ساخت ۲۴ چشمه سرویس بهداشتی عمومی در سطح روستا و در حال حاضر پروژه مجتمع گردشگری و تفریحی آتشگاه نُسمه در زمینی به متراژ ۷۰۰۰ متر در حال اجراست اینها گوشه ای از ظرفیت های روستای نُسمه هستند.
برای آینده روستا چه برنامه ای دارید؟
حسینی دهیار نسمه: نسمه در سال ۱۴۰۰ در صورت حمایت مسئولین یک روستای توسعه یافته و الگوی مناسب و موفق از یک روستا با تمام قابلیت های فرهنگی، اجتماعی، اقتصای و زیست محیطی بر اساس مدل اجتماع محور در غرب کشور خواهد بود.
انتظارتان از مسئولین چیست؟
مسئولین به عنوان یکی از پازل های اصلی در موفقیت و معرفی یک منطقه هستند. انتظار همراهی و تامین اعتبار و ساخت زیر ساخت های روستایی و نقش تسهیل گری و حمایتی و نظارتی را به نحو احسن انجام نماید.
حرف پایانی؟
امیدوارم دهیاری های کشور به صورت عام و کرمانشاه به شکل خاص از کار آفرینی سازمانی باید عبور کنیم و به بالاترین رکن توسعه با تاکید بر کار آفرینی اجتماعی روی بیاوریم که در صورت انجام و اجرای این مهم توسعه در کلیه روستا های کشور شکل خواهد گرفت.
ثبت دیدگاه