گردآورنده : روناک نوری
سکته قلبی (در اصطلاح پزشکیMI) و یا انفارکتوس میوکارد (به انگلیسی: Myocardial infarction) :
عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی از عضله قلب (میوکارد) است که به علت ازبینرفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب رویمیدهد.
این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان گردد یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد. عمدهترین دلیل سکته بستهشدن رگهای تغذیهکننده قلب است. برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز (تعویض رگ مسدود شده) استفاده میشود. سکته قلبی نوعی عارضۀ فراگیر است که هرساله باعث درگذشتن هزاران تن میگردد.
در میان عوامل مساعدکننده :دیابت، فشارخون بالا، کلسترول خون بالا افراط در استعمال دخانیات و الکل ، عدم فعالیت بدنی، فشار عصبی، سابقۀ فامیلی و سن قابل ذکراند.
سببشناسی
اغلب آرترواسکلروز عروق کرونری و درنتیجه انسداد عروق تغذیهکننده ماهیچه قلب، منجر به انفارکتوس میوکارد میشود که درمان، آسان نخواهدبود.اگر شریان بستهشده شریان کرونر اصلی باشد احتمال مرگ انسان وجوددارد.
عوامل متعدد مساعدکنندهای مانند دیابت (بیماری قند خون)، فشار خون بالا، سیگار، زیادی کلسترول خون و غیره وجوددارد که عامل تصلب شرائین است.
علائم
تصویر مناطق احتمالی درد قفسه صدری سینه(مناطق پررنگتر بیشتر شایع هستند).
در اکثر موارد انفارکتوس میوکارد همراه با تظاهرات معمولی و مشخص است که تشخیص را آسان میسازد. یک درد موضعی قفسه سینه که در مرکز قفسه صدری(سینه) با قابلیت انتشار بهطرف آرواره، بازوها، پشت و گردن، علامت ویژه در MI است و بیشتر از ۲۰ دقیقه طولمیکشد. اگر درمان نشود این درد آزاردهنده و بحرانی است و مدتها بهطولمیانجامد.
همچنین علایم دیگری که آشکارکننده هستند عبارتند از نوارقلب اورژانس و فوری میتواند تشخیص را آسان سازد. در تعداد زیادی از موارد انواع انفارکتوس وجود دارد که بهصورت تشویش و اضطراب تظاهر میکند.
مثلاً اشکال هاضمهای و احساس کاذب آروغزدن، عصبی بودن،تنگی نفس (به علت اشکال در بطن چپ و درنتیجه ادم ریوی)٬ تورم در دست و پا که گاهی بدون تشخیص است و تنها اتفاقی در آزمایش قلبی و آزمایش روتین و منظم پزشکی با تشخیص آن برخورد میشود.
باید بخاطر داشت که هنگام مراجعه یک بیمار مسن با فشار خون بالا، سن بیش از ۴۰ سال، زندگی مشوش و پراضطراب که دچار درد شدید وناگهانی و ممتد قفسه سینه، بفکر انفارکتوس بود و نوارقلب درخواست نمود .
تشخیص
شناسایی یک بیمار از نظر رویداد واقعه سکته قلبی حاد می تواند ساده، دشوار و یا در حد وسط این دو حالت باشد. معمولا تشخیص ساده سکته قلبی حاد در افرادی است که تعدادی از عوامل خطر آترواسکلروز را به همراه علائم و نشانه هایی دال بر فقدان جریان خون به قلب را دارند. معمولا بیماران مشکوک به رویداد سکته قلبی را به اورژانس انتقال می دهند. زمانی که تصویر بالینی بیمار دال بر بروز سکته قلبی باشد بلافاصله چندین آزمایش تشخیصی به مرحله اجرا در خواهد آمد این ازمون ها شامل: نوار قلب، آزمایش خون، و اکوکاردیوگرافی است.
الکتروکاردیوگرام(نوارقلب): نخستین تست تشخیصی الکتروکاردیوگرام است که ممکن است نشان دهد سکته قلبی در حال روی دادن است و یا اینکه قبلا روی داده است.
تست های آزمایشگاهی: سلولهای زنده حاوی آنزیم ها و پروتئین هایی (همانند کراتین کیناز،تروپونین و میوگلوبین) هستند که در ارتباط با عملکرد تخصصی آنها می باشند. هنگاهی که یک سلول قلبی می میرد، غشاء شلولی یکپارچکی خود را از دست می دهد و در این شرایط آنزیم ها و پروتئین ها آرام آرام به جریان خون راه می یابند. این آنزیم ها و پروتئین ها را می توان با روش های آزمایشگاهی شناسایی نمود.
تصویر برداری(اکو): در اکو کاردیوگرام به مقایسه بطن چپ از نظر وضعیت انقباض نرمال یا غیر نرمال پرداخته می شود. یکی از اولین اقدامات حفاظتی سلولهای میوکارد در هنگام کاهش جریان خون، خاموش نمودن مکانیسم نیاز به انرژی برای انقباض است. این مکانیسم بلافاصله پس از کاهش جریان خون شروع می شود. اکوکاردیوگرام می تواند در شناسایی نقاطی از قلب که تحت تاثیر سکته قلبی بوده اند و تشخیص عروقی که به احتمال زیاد مسدود شده اند مفید واقع شود.
درمان
اولین قدم استراحت کامل، تجویز اکسیژن و کنترل فشار خون و ریتم قلبی است. معمولاً داروهای ضدانعقاد مانند آسپرین یا هپارین و بلوککنندههای گیرندۀ بتای سمپاتیک مانند پروپرانولول تجویز می شود. روشهای بازکردن رگ مسدود شده در بیمارستان عبارتنداز داروهایی مانند استرپتوکیناز و اوروکیناز، بالن و جراحی اورژانس عروق کرونر.
———————————–
منبع: ویکی پدیا
ثبت دیدگاه