یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳ Sunday, 24 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2441 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 2 تعداد دیدگاهها : 1908×
شکستن قلیان در پاوه / فتح اله نجفی
شناسه : 1684

دیدن تصویر شکستن قلیان در جاده کمربندی ( دره نیشه ) پاوه توسط تعدادی از انسانهای دلسوز و متعهد و فهیم شهر پاوه و آنهم در جمع جمعیت ژیانه وه مرا به فکر چند دهه پیش انداخت که در آن زمان وزیر بهداشت و درمان وقت و به حمایت جمع کثیری از پژوهشگران و متخصصین […]

ارسال توسط :
پ
پ

دیدن تصویر شکستن قلیان در جاده کمربندی ( دره نیشه ) پاوه توسط تعدادی از انسانهای دلسوز و متعهد و فهیم شهر پاوه و آنهم در جمع جمعیت ژیانه وه مرا به فکر چند دهه پیش انداخت که در آن زمان وزیر بهداشت و درمان وقت و به حمایت جمع کثیری از پژوهشگران و متخصصین در امور بهداشت و درمان با تحقیقات انجام گرفته به این نتیجه رسیده بودند که

پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه : دیدن تصویر شکستن قلیان در جاده کمربندی ( دره نیشه ) پاوه توسط تعدادی از انسانهای دلسوز و متعهد و فهیم شهر پاوه و آنهم در جمع جمعیت ژیانه وه مرا به فکر چند دهه پیش انداخت که در آن زمان وزیر بهداشت و درمان وقت و به حمایت جمع کثیری از پژوهشگران و متخصصین در امور بهداشت و درمان با تحقیقات انجام گرفته به این نتیجه رسیده بودند که ضرر و زیان توتونهای شیمیایی با استفاده از وسیله ای به نام قلیان ضرر و زیان سنگینی بر پیکره جامعه و علی الخصوص جوانان این سرمایه های مرز و بوم و مملکت وارد می نماید که ضررش کمتر از جنگ و میدان مین نیست به همین دلیل آن عزیزان که برای سلامتی جامعه و ملت و مملکت متأثر بودند طرحی را مبنی بر نابودی قلیان به مجلس دادند که طرح تصویب و همزمان دست اندرکاران یا جامعه بهداشت و درمان که اینجانب خود در این گوشه مملکت یکی از آنان بودم با استفاده از اهرم قانونی فوق نسبت به جمع آوری قلیان در اماکن عمومی اقدام و تعداد زیادی منهدم شدند . اما پس از چندی دستان سیاهی که از حمایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری وقت بهره بردند قانون وزارت بهداشت و درمان را وتو و قانون دیگری به عنوان تأسیس سفره خانه سنتی بمنظور جلب گردشگران خارجی را به مجلس ارائه و تصویب نمودند و استفاده از قلیان و توتون های شمیایی را در آنجا مجاز اعلام کردند ؟
…در این راستا و به منظور حمایت از حرکت بسیار زیبا و ارزش مند جمعیت ژیانه وه و اینکه مشاهده می شود که جوانان تحصیل کرده بطور شبانه روز در سفره خانه های سنتی اقدام به کشیدن قلیلن می نمایند و این کار تا داخل پارک ها و مراکز تفریحی هم رسیده که در آنجا هم مشاهده می گردد مردان و همسران جوان در انظار مردم اقدام به کشیدن قیان ، اینکار خطر ناک را می نمایند ، به همین سبب مرا بر این واداشت تا خطرات اینکار را با ارائه مطلبی علمی که برای سلامتی کلیه آحاد جامعه مؤثر و مفید خواهد افتاد آنرا جمع آوری و به اطلاع برسانم به امید روزی که قلیان و توتون های شیمیائی این پدیده شوم از میان جامعه و جوانان رخت بر بندد و مراکز صنعتی و کارخانه های مفید جایگزین این سفره خانه ها بشوند . ..

قلیان دامی خطر ناکتر از مواد مخدر برای نابودی جوانان و دروازه ای بزرگ برای گسترش اعتیاد در بین جوانان

 

کشیدن قلیان چه ضررهایی برای سلامتی دارد ؟

 

تحقیقات ثابت کرده است افراد سیگاری تا زمانی که میزان نیکوتین دریافتی در آنها به آستانه ی مورد نیاز برای رفع حالت وابستگی برسد، به کشیدن سیگار ادامه می ‌دهند. پس با فرض جذب بخشی از نیکوتین موجود در دود قلیان در اثر عبور آن از آب، مصرف‌ کنندگان قلیان برای رسیدن به آستانه ی ارضای وابستگی، با استنشاق مقادیر بسیار زیادتر دود، در معرض مقادیر بیشتری مواد شیمیایی سرطان‌زا و گازهای خطرناک مثل منو‌اکسید‌کربن قرار می گیرند.

 

این موضوع مصرف‌ کنندگان قلیان و اطرافیان آنها را که در مواجهه با دود تحمیلی آن قرار دارند، همانند مصرف ‌کنندگان سیگار به انواع سرطان ها، بیماری های قلب و عروق، تنفسی و آثار سوء در دوران بارداری مبتلا خواهد ساخت.
کشیدن قلیان حجم تنفسی بدن را کاهش داده و مواد سمی ناشی از نوع توتون و تنباکوی قلیان، سلامت افراد را با خطر روبرو می ‌کند این ترکیب به ‌علت حرارت زیاد، موادی را وارد بدن می‌ کند که عوارض ناگواری برای انسان به ‌دنبال دارد
شخص مبتلا به بیماری‌های مختلف ریه اگر به استعمال دخانیات و کشیدن قلیان ادامه بدهد بدون شک مبتلا به سرطان ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد، متأسفانه به اکثر تنباکو‌هایی که در سال های اخیر به بازار آمده اسانس‌هایی اضافه می‌ شود که این اسانس ها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می‌ گردد، بنابراین علاوه بر بیماری‌های ذکر شده، رینیت آلرژیک و سرفه‌های مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه دارد. این تصور، تصوری کاملاً غلط است، که اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریه‌ها وارد نمی ‌شود چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را می ‌گذارد. حتی در هوایی که دود قلیان آزاد می ‌شود، افرادی که قلیان نمی‌ کشند و در معرض دود قرار گرفته اند، در طولانی‌ مدت دچار عوارض آن خواهند شد.
بر خلاف تصور عمومی که عده‌ای معتقدند وجود آب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را می‌ گیرد،‌ بیشتر این مواد سمی از جمله نیکوتین و خاکستر وارد ریه می ‌شوند و به خاطر دَم‌های عمیقی که فرد برای جذب دود می ‌زند،‌ تخریب‌های جدی به حبابچه‌های ریه وارد می‌ شود.همچنین به دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می ‌تواند عامل مهمی جهت رشد میکروب ها و قارچ ها باشد و این میکروب‌ها و قارچ ها به راحتی توسط دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت های مزمن می‌ کند.
سرطان ریه،‌ سرطان لب و دهان و حنجره،‌ سرطان مری و معده،‌ لوزالمعده، کبد و سرطان روده بزرگ از عوارض بد‌خیم و زخم‌های گوارشی , ریفلاکس معده(برگشت اسید معده به مری) ازجمله عوارض خوش‌خیم استفاده از سیگار و قلیان هستند.
علاوه بر بیماریهای مرتبط با تنباکو ، مصرف اشتراکی قلیان می تواند منجر به افزایش احتمال میکروب سل و ویروسهایی مثل هرپس و هپاتیت شود.موارد دیگری که با مصرف قلیان ارتباط دارد مثل اگزمانی دست ، مشکلات دندان بدنبال کشیدن دندان ( آلوئولیت متعاقب کشیدن دندان) و تحلیل استخوانی بصورت عمودی در ناحیه پری اودنتال.
در مطالعه ای بر روی کودکان لبنانی در مورد ۵/۸ درصد کودکانی که تنها در خانه با دود قلیان مواجهه داشته اند ، نسبت شانس بیماریهای تنفسی نسبت به کودکانی که مواجهه با دود نداشته اند ۵/۲ بوده است ، این نسبت شانس مشابه کودکانی است که تنها با دود سیگار مواجهه داشته اند .
مصرف قلیان غیر سیگاری هایی مجاور فرد مصرف کننده قلیان و جنین مادران باردار را نیز با خطر مواجه می کند . مواجهه با مونوکسید کربن در طی حاملگی ممکن است برای جنین خطرناک باشد و تصور می شود که علت وزن کم هنگام تولد و نمره آپگار پایین(سندرم تنباکو – جنین ) مشاهده شده در نوزادان مادران سیگاری به همین علت باشد. سندرم تنباکو جنین مسلماٌ خطری برای زنانی که قلیان هم مصرف می کنند خواهد بود ، این زنان با افزایش خطر داشتن کودکانی با وزن کم هنگام تولد مواجه می باشند
مصرف قلیان آشکارا نشان داده است که تاثیرات مضری بر دو عضو حیاتی بدن به نام ریه ها و قلب دارد. سرطان ریه، سرطان مری، بیماری انسدادی ریوی مزمن، آمفیزم، پایین بودن وزن هنگام تولد نوزاد، افزایش حملات آسم و ذاتالریه برخی از خطرات مربوط به کشیدن قلیان هستند.
میزان و عمق دَم در حرکت دادن آب قلیان بسیار مهم است و قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می شود،

 

۱۰ تا ۲۰ برابر دود ناشی از مصرف سیگار است. عوارض خوش خیم قلیان رنکس معده، زخم معده، سوء هاضمه و عوارض بدخیم و خطرات عمده آن شامل انواع سرطانها خصوصاً سرطان مثانه، تنگی نفس، حساسیت و آسم است که در درازمدت بین پنج تا ۱۰ سال نشان داده میشود.

سرطان ریه ارمغان قلیان برای شخص مصرف کننده:

 

سایر خطراتی که در کشیدن سیگار مشاهده نمی شود، ولی در کشیدن قلیان وجود دارد، بیماریهای عفونی مثل هپاتیت ب (در اثر استفاده مشترک از شیلنگ قلیان) و افزودن الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیان است.
دود تنباکو حتی بعد از اینکه از آب رد میشود هنوز حاوی سطح بالایی از ترکیبات سمی مثل مونوکسیدکربن، قلزات سنگین و موادشیمیایی سرطانزا است.
تحقیقات همچنین نشان داده است که پس از ۴۵ دقیقه استفاده از دود قلیان، مونوکسید کربن، نیکوتین پلاسما و ضربان قلب به شدت بالا میرود.
استفاده از قلیان در کنار سرطان ریه با افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان و مثانه نیز همراه است.
یک تحقیق نشان داده است که کشیدن قلیان خطر ابتلا به سل ریوی را افزایش میدهد.
مخصوصاً کودکان در مقابل تاثیرات مضر قلیان آسیبپذیر هستند. اگر در محلی باشند که در آن قلیان کشیده میشود، احتمال ایجاد عفونتهای ریوی، آسم و سندرم مرگ ناگهانی کودک در آنها افزایش مییابد.
متأسفانه به اکثر تنباکوهایی که در سال های اخیر به بازار آمده اسانسهایی اضافه می شود که این اسانس ها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می گردد، بنابراین علاوه بر بیماریهای ذکر شده، رینیت آلرژیک و سرفههای مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه دارد.
این تصور، تصوری کاملاً غلط است که اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریهها نمی رساند، چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را می گذارد.
حتی در هوایی که دود قلیان آزاد می شود، افرادی که قلیان نمی کشند و در معرض دود قرار گرفته اند، در طولانی مدت دچار عوارض آن خواهند شد.
اگر فویل آلومینیومی که در قلیان استفاده میشود کیفیت خوبی نداشته باشد، با زغال در حال سوختن واکنش داده و موادسرطانزایی تولید میکند که خواه ناخواه موجب سرطان میشود.
افرادی که قلیان میکشند باید از این واقعیت مطلع باشند که دود قلیان چون از آب رد میشود و مرطوب است مدت زمان بیشتری در ریهها میماند. برخی میکروبها، عمدتاً باکتریهایی که موجب سل میشوند، در لوله قلیان وجود دارند.
میزان دیاکسیدکربن که از طریق قلیان استنشاق میشود در مقایسه با سیگار بسیار بالا است و این مسئله باعث میشود که کشیدن یک قلیان برابر با ۷ تا ۱۰ سیگار باشد

.
– کشیدن قلیان چطور بر میزان اسپرم مردان تاثیر میگذارد ؟
شواهدی وجود دارد که اعلام میکند قلیان میتواند میزان اسپرم را در مردان کاهش دهد.
کشیدن قلیان میتواند تحرک و طول عمر اسپرم را کاهش داده و موجب تغییرات ژنتیکی شود که بر بچه تاثیر میگذارد. از آنجا که قلیان حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، کروم، سرب و کبالت است، اینها موجب کاهش تولید اسپرم میشوند.
– کشیدن قلیان و سیگار چه تاثیراتی بر زنان باردار و جنین دارد ؟
از آنجا که لوله قلیان حاوی میکروارگانیسمهای عفونی زیادی است و زنان باردار سیستم ایمنی ضعیفی دارند، احتمال گرفتن بیماری بیشتر خواهد بود. قلیان هم مانند سیگار میتواند احتمال وضعحمل پیش از موعد، و حتی مرده به دنیا آمدن نوزاد و سایر مشکلات را افزایش دهد. همچنین میتواند بر رشد جنین نیز تاثیر منفی داشته باشد.
دود قلیان غلظت اکسیژن را در بدن مادر کاهش داده و نهایتاً موجب تنگی نفس جنین شده و او را به سمت مرگ میکشاند.
بیشترین تاثیر سوءمصرف سیگار بر روی جنین، در سه ماهه دوم و سوم بارداری است، زیرا در این زمان اندام های جنین به تدریج تشکیل می شوند و در صورت استعمال سیگار، رشد اندام ها مختل و جنین با عقب ماندگی مواجه می شود.
استعمال سیگار حتی پیش از بارداری هم مضر است و بر تخمک های زن تاثیر منفی دارد و قدرت باروری آن ها را کاهش دهد
استعمال سیگار موجب می شود تا هنگام زایمان، جنین با استرس مواجه شود و با آغاز درد زایمان، ضربان قلب جنین کاهش یابد و نتواند انقباضات رحم را تحمل کند. به این ترتیب زایمان با مشکل مواجه شده و نوزاد باید به روش سزارین متولد شود..
استعمال سیگار توسط اطرافیان مادر باردار هم اثراتی سوئی بر جنین دارد و تنفس دود ناشی از سیگار اطرافیان نیز بسیار خطرناک است..
دود قلیان نیز برای جنین بسیار مضر است و به دلیل این که پیش از استعمال با بخار آب مخلوط می شود، بسیار خطرناک تر از دود سیگار است..

مصرف سیگار و قلیان موجب پوکی استخوان می شود
مصرف سیگار و قلیان موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمون های جنسی می شود که به تسریع پوکی استخوان می انجامد. مصرف الکل نیز با کم کردن فعالیت سلول های سازنده استخوان موجب پوکی استخوان می شود.
– مصرف دخانیات بهبود زخم را به تاخیر می اندازد
در سیستم گوارشی و در بیمارانی که مبتلا به سوء هاضمه هستند می توان گفت مصرف دخانیات، به صورت استنشاقی یا طرق دیگر، در ایجاد زخم های گوارشی، تشدید برگشت اسید معده به مری و ایجاد سرطان های دستگاه گوارش موثر است .همچنین در بیمارانی که دچار زخم های سیستم گوارشی هستند، مصرف دخانیات بهبود زخم را به تاخیر می اندازد و پاسخ به درمان را کند می کند. به بیمارانی که از سوء هاضمه رنج می برند توصیه اکید می شود، حتما برای افزایش تاثیر درمان و کاهش عود بیماری، به طور جدی مصرف مواد دخانی را ترک کنند.   دود قلیان باعث پیری زودرس پوست می‌شود یک متخصص پوست و مو گفت: استفاده مکرر از قلیان موجب از بین رفتن شفافیت و طراوت و در نتیجه پیری زودرس پوست می‌شود.
دکتر امیر هوشنگ احسانی در گفت وگو با ایسنا ، با اشاره به عواملی که به پیری زودرس پوست کمک می کند، اظهار داشت: عوامل محیطی مثل دود سیگار، قلیان، مصرف الکل و عدم استفاده از مایعات به پیری پوست شتاب بیشتری می‌بخشد.
وی ادامه داد: عوامل وراثتی در پیری پوست نقش اساسی و قابل توجهی دارند ولی این تاثیرعوامل را می‌توان با مصرف بیشتر میوه و سبزیجات کاهش داد.
وی تصریح کرد: عوامل محیطی و ژنتیکی که موجب پیری زودرس می‌شود در مرحله اول باعث کاهش خون رسانی و از بین رفتن سلول‌های جدید و در مراحل بعدی موجب سیاه شدن و عدم شفافیت پوست می‌شود.
دکتر احسانی با اشاره به روش‌های موثر در از بین بردن چروک پوست گفت: از راههای کاهش چروک می‌توان به پلینگ (پاکسازی پوست)، جراحی پوست، استفاده از لیزر، بوتکس، ژل‌های استاندارد اشاره کرد و همچنین داروها و قرص‌هایی که در این زمینه تجویز می‌شوند نیز می‌توانند کارآمد موجب کاهش چروک‌های پوستی شوند.
این متخصص پوست و مو افزود: با وجود اینکه لیزر و عمل‌های جراحی تاثیر سریعتری در از بین بردن چروک‌های پوستی می‌توانند داشته باشند ولی مصرف قرص بی‌خطرترین راه ممکن در این زمینه است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: معمولا با توجه به نوع پوست و درجه چروک‌ها یک راه درمانی پیشنهاد داده می‌شود که کارآیی بیشتری داشته باشد.

یک وعده کشیدن قلیان بیشتر از یک پاکت سیگار نیکوتین وارد بدن می‌کند
به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره، سازمان جهانی بهداشت (WHO) چهارشنبه ۱۵ مارس (۲۴ اسفند) اعلام کرد قلیان‌های آبی معروف مصری، زیان بیشتری از سیگار دارند..”
بسیاری از مصری‌ها که قلیان می‌کشند، معتقدند عبور دود از میان آب درون محفظه شیشه‌ای، برخی از سموم تنباکو را تصفیه می‌کند. اما حسین جزایری رئیس منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت می‌گوید: اینطور نیست

 

.
جزایری در یک کنفرانس خبری گفت: ” ده‌ها سال، عقیده‌ کاذب فراگیری وجود داشته است که قلیان‌های آبی از سیگار خطر کمتری دارند. دود استنشاق‌شده از قلیان، نه تنها همه مواد سرطان‌زای دود سیگار را داراست، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد. به علاوه دود قلیان مجموعه‌ای از مواد سرطان‌زای دیگر هم دارد که ناشی از سوختن زغال است و خطر انتقال بیماری‌‌های عفونی مانند سل  و هپاتیت  از قطعه دهانی مشترک قلیان هم وجود دارد
بررسی WHO نشان می‌دهد که یک قلیان‌کش عادی ۲ تا ۳ بار در روز از قلیان استفاده می‌کند و مقدار نیکوتین دریافتی در هر وعده قلیان کشیدن، از نیکوتین دریافتی کشیدن یک بسته سیگار هم بیشتر است.
عثمانی‌ها در قرن ۱۷ میلادی قلیان‌های آبی را به مصر آوردند. اگرچه در قرن‌های بعدی با آمدن سیگار به بازار، فقط در مناطق روستایی از قلیان استفاده می شد، ولی در دهه های اخیر دوباره مصرف قلیان در میان مصری ها رواج پیدا کرده است.

به خصوص زنان مصری تحت تاثیر این مد جدید و با تصور زیان کمتر قلیان نسبت به سیگار، به کشیدن آن روی آورده‌اند.

مصطفی کمال از موسسه پژوهشی مبارزه با دخانیات مصر می‌گوید، یک سوم از ۳۴۰۰۰ مورد مرگ و میر سالانه ناشی از دخانیات در مصر، مربوط به کشیدن قلیان است

 

منبع : پایگاه خبری علمی آموزشی میگنا

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.