افرادی که سعی می کنند قبل از ازدواج در مورد همسرشان مطالعه نمایند و همسری بیابند که از نظر علم و سواد و دین و ایمان و فرهنگ و فکر و اخلاق و تحصیلات علمى و سن و مال هم کفوء و متناسب با خودشان باشد، بخشی از مشکلات بعد از ازدواج و تربیت فرزندانشان را حل کرده اند. درغیر این صورت، مشکلاتی را که می توانستند قبلا حل کنند، به بعد از ازدواج موکول کرده، حفظ می کنند. اگر در تمامى جهات تناسب بیشتر باشد، مشکلات خانوادگى کمتر خواهد بود. هرقدر بین این دو عنصر، هماهنگی، همفکری، تناسب و سنخیت روحی و اخلاقی و جسمی باشد، این «ترکیب» استوارتر، مستحکمتر، پرثمرتر، شیرین تر، لذتبخش تر و جاودانه تر خواهد بود؛ و هرچه این تناسب و هماهنگی کمتر باشد، زندگی سست تر، تلختر، کم ثمرتر و ناپایدارتر خواهد بود. علت عمده ی بیشتر ناهنجاریها و آشوبزدگیهای زندگی خانواده ها، «عدم تناسب» و «ناهماهنگی» بین زن و شوهر است.
۱- خانواده هر دو نفراز نظر فرهنگی و سنت های رایج نزدیک به هم باشند.
۲- تا سر حد امکان، تمکن مالی دو خانواده متناسب با یکدیگر باشد.
۳- اگر هر دو نفر اهل یک شهر نیستند حداقل در سایر زمینه ها و آداب و رسوم نزدیک به هم باشند.
۴- دیدگاه های دو خانواده از نظر مذهبی – سیاسی – اجتماعی و معاشرت نزدیک به هم باشند.
۵- در خانواده دو طرف پدرسالاری یا مادرسالاری به صورت مطلق وجود نداشته باشد.
۶- تناسب جسمی- شکل – قیافه و اندام هر دو نفر به هم نزدیک باشد تا حدی که تفاوت های موجود خیلی چشمگیر نباشد.
۷- از نظر سن و سال متناسب باشند و به اصطلاع عامه «به هم بیایند». از نظر میزان تحصیلات، اختلاف فاحش نداشته باشند.
۸- در انتخاب محل سکونت یا محل کار اختلاف سلیقه نداشته باشند.
۹-از نظر طرز تفکر و اندیشه اجتماعی به هم نزدیک باشند.
۱۰- دیدگاهشان نسبت به زندگی یکسان باشد. تفاوت های شخصیتی و خصوصیت های رفتاری فاحشی نداشته باشند.
۱۱- تا آنجا که مقدور است بهره هوشی آنها نزدیک به هم باشد.
۱۲- دارای دیدگاه های سیاسی گرایش های اعتقادی و افق های فکری نزدیک به هم باشند.هر دو نفر استقلال رأی داشته باشند؛ یعنی شخصاً در امور زندگی تصمیم بگیرند نه با دهن بینی و تقلید از دیگران.
۱۳- از نظر تفکرات مذهبی در دو قطب مخالف هم نباشند که این مورد بسیار مسئله ساز است.
بنابر موارد یاد شده بالا می توان گفت: انتخاب همسر یک مسئله چند بعدی است و معیارها و شرایط انتخاب همسر متعدد است. ولی هنگام اقدام به انتخاب همسر باید ۲ مسئله کلی و اساسی را در نظر گرفت:
الف- تمام معیارهای اساسی و مهم را که لازمه یک زندگی توام با خوشبختی هست، بتوان در فرد مورد نظر برای ازدواج یافت . این بدان معنا نیست که همسر انتخابی در تمام این پارامترها و معیارها صد درصد و کامل باشد ، بلکه به این معناست که حداقل نمره قبولی را داشته باشد. یعنی: در تک تک معیارها حداقل نمره را داشته باشد و در جمع کلی همه معیارها، میانگین مطلوب کسب کند.
ب)- همسر انتخابی باید معدل قابل قبولی در معیارهای مورد نظر برای ازدواج کسب کند. یعنی اینکه وقتی نمره هر یک از معیارهای ازدواج را که با هم جمع کردیم، او میانگین مطلوب را از نظر شخص انتخاب کننده، داشته باشد. ( مانند اینست که فردی در رشته تحصیلی خود علاوه بر قبولی همه دروس ، نباید مشروط شود).
یعنی اگر فرد در یک معیار نمره عالی نداشته باشد و نقطه ضعف وی باشد. مثلا دختری که ۲ سال از پسری بزرگتر است ، اما در سایر معیارهای اساسی قوی است. می توان نتیجه گرفت معدل خوبی برای ازدواج دارد. حتی در معیار سن هم حداقل نمره قبولی را دارد. لیکن اگر این دختر با همه معیارهای اساسی و خوبی که دارد، ۱۵ سال از پسر بزرگتر باشد ، با وجود اینکه معدل بالایی دارد، لیکن در یک معیار اساسی رد می شود و چنین ازدواجی با ریسک بالایی از طلاق یا نارضایتی در زندگی زناشویی همراه می شود.
توصیه مشاوران به مراجعان
۱- در انتخاب همسر عجله و شتاب نکنید. این امر را با بررسی و تحقیق انجام دهید.
۲- در همسر گزینی وسواس به خرج ندهید؛ سعی کنید با دیده اغماض عوامل مختلف را بررسی و تصمیم گیری کنید.
۳- چنانچه پدر و مادر و خانواده های وابسته، سختگیری کنند برای متقاعد کردن آنها از مشاور خانواده کمک بگیرید.
۴- از ازدواج تحمیلی خودداری کنید.
۵- در انتخاب همسر پس از بررسی معیارهای طرف مقابل، وضعیت خود را با وی مقایسه کنید و در صورت هماهنگی تصمیم گیری نمایید. بدون توجه به شرایط خود انتخاب ایده آلی نکنید.
۶- در انتخاب همسر از پدر و مادر و خویشاوندان خود نظرخواهی کنید ولی مواظب باشید چون به علت عدم تخصص ممکن است نظر آنان تحت تأثیر معیارهای خاص مناسب نباشد. حتماً با مشاور واجد شرایط مشورت کنید.
۷- برای شناخت همسر از هر دو روش مستقیم و غیرمستقیم استفاده نمایید و حتماً قبل از خواستگاری ، به طور مستقیم، از طریق مشاهده گفت و شنود، از او شناخت پیدا کنید.
۸- قبل ازدواج براساس معیارهای حقیقی ھمسرتان را انتخاب کنید، و در این موردحتماً با یک متخصص یا یک مشاور خبره در امور خانواده و برخوردار از اطلاعات امروزی مشاوره کنید.
——————————————————————————————
منابع:
۱- صحیح بخاری
۲- صحیح مسلم
۳- سنن الترمذى
۴- سنن ابن ماجه
۵- جمع الجوامع ( الجامع الکبیر للسیوطی)
۶- http://www.pezeshkan.org
۷- http://www.zibasho.com
۸- http://www.takbook.com
۹- http://leylimajnoon.persianblog.ir
۱۰- http://www.salamat.ir
۱۱- http://rasekhoon.net
12- http://psychologic.persianblog.ir
۱۳- http:// novintabligh.com
۱۴-yadegari.blogspot.com
۱۵- http://www.tebyan-zn.ir
۱۶- http://best-love.gohardasht.com
با تشکر بسیار ویژه خدمت جناب دکتر……… سلسله ی هفت قسمتیتان برایم مفید بود
اما قبول کنید در چنین کارهای مهمی به تلاش بیشتر از این مقدار نیاز ضروری داریم و همین جا از شما برای ادامه ی این کار به خصوص در امر ازدواج تقاضا میکنم به توضیح و تفسیر بیشتر در این زمینه پردازید.
و یک سوال؟معیار سن تا چه حد میتواند بر فاکتور های دیگر تاثیر بگذارد ؟برای مثال اگر مرد دو سال کوچکتر باشد از لحاظ روانی و جسمی در آینده چه تاثیراتی دارد؟ و آیا اگر سایر فاکتورها آنچنان که شما فرمودید نباشد باعث اختلافات اساسی خواهد شد مثلا اگر فاصله ی سنی یکی دو ساله(مرد کم سن تر باشد) باشد اما سایر فاکتورها در حد عالی نباشند باز هم چنین وصلتی معقول خواهد بود؟