گردآورنده : یسری کریمی
تورم غدد بزاقی بنا گوشی را اگر به علت ابتلا حمله ویروسی باشد اوریون میگویند
که یک بیماری شدیدا مسری است و اصولا هر دو غده بزاقی دو طرف صورت را همراه با درد و تب گرفتار میکند.که این علایم در افراد مختلف متفاوت است.گاهی خیلی خفیف و گاهی هم خیلی شدید است و بستگی به مقاومت بدن و قدرت سیستم ایمنی شخص دارد.
ویروس این بیماری از طریق پراکندگی ذرات آب دهان هنگام صحبت کردن یا سرفه و عطسه کردن یا تماس مستقیم از طریق مواد غذایی و حتی زندگی در یک مکان خیلی سریعاز بیمار به فرد سالم سرایت میکند این بیماری در بین کودکان شایع تر است تا بزرگسالان.بخصوص کودکانی که در سن ۲تا ۱۲سالگی واکسن نزده باشند.
ویروس اوریون ممکن است اعضا دیگر از بدن را هم گرفتار کند که به ترتیب عبارتند از :بیضه ها،لوزالمعده،و گاهی سیستم عصبی مرکزی.
دوره کمون یا نهفتگی آن ۱۲تا۲۴روز است و بیشترین زمان انتشار و سرایت آن هم در همین زمان است که هنوز علایم آن ظاهر نشده و احتیاط کامل برای جلوگیری از انتشار آن نمیشود به خصوص در کودکستانها و دبستانها.
علایم:
۱.تورم غده بزاقی پاروتید(بناگوشی)
۲.سردرد
۳.درد ناحیه مفصل گیجگاهی و صورت بخصوص موقع حوردن مواد ترش
۴.گلودرد
۵.برآمدگی ناحیه گیجگاهی و گونه
علایم ک ممکن است به آن اضافه شود شامل:درد و تورم بیضه ها در اثر بی احتیاطی است ک منجر به عقیم شدن میشود
تشخیص:
آزمایش فیزیکی و معاینه غدد بزاقی
ممکن است این علایم با آبسه دندان اشتباه شود.اصولا آبسه یک طرفی اما تورم اوریون دوطرفی است و خوردن مواد ترش و اسیدی که باعث افزایش ترشح غدد بزاقی میشود در مورد اوریون باعث شدید شدن درد میشود.در حالی که اگر آبسه باشد تاثیر در افزایش درد ندارد.
درمان:
۱.اوریون درمان خاص دارویی ندارد فقط بیمار باید استراحت کند.
۲.گرم نگه داشتن بدن و بخصوص غدد بزاقی و شستشو با محلول آب گرم یا نمک ۹ در ۱۰۰۰ (سرم نمکی)
۴.خوردن غذاهای سبک و سرخ نشده
۵.نوشیدن مایعات گرم
هیچگاه برای تسکین درد در بیماری های ویروسی مثل اوریون،آبله مرغان،و آنفولانزا به کودکان آسپیرین ندهید زیرا ممکن است مبتلا به سندروم ری بشوند.سندروم ری یک عارضه عصبی است و باعث آسیب مغزی میشود.این بیماری در سنین بین۴تا۱۲سال بروز میکند.علایم آن:استفراغ،از دست دادن تمرکز فکری،بی قراری،ضعف و اختلال و اشکال در تکلم و شنوایی است.
پیشگیری:تزیق واکسن سه گانه اوریون،سرخک و سرخجه که در سن ۱۲تا۱۵ماهگی تزریق اول انجام میشود و بعد هر ۴تا۶سال تکرار میشود.
منبع:
Medical Information Dr.Ali Khaghani
ثبت دیدگاه