گردآورنده:یسری کریمی/ دکتر احمد محیط استاد بازنشسته دانشگاه، بنیانگذار و مسئول بخش ادبیات و روانپزشکی انجمن جهانی روانپزشکی
تا به حال برایتان پیش آمده حرفی از خانهتان را با مادرتان در میان گذاشته باشید اما بعدا این حرف به گوش شوهرتان رسیده باشد و به خبرچینی متهم شده باشید؟ یا مثلا با همسرتان قرار گذاشتهاید سالگرد ازدواجتان به سفر بروید و قبل از قطعی شدن برنامه سفرتان، همسرتان به خانوادهاش این موضوع را گفته باشد و شما حرص بخورید که چرا شوهرتان رازدار نیست؟! حتی شاید برایتان پیش آمده باشد که مسائل پیش پا افتادهای مثل نکات تربیتی که برای فرزندتان در نظر دارید، در جمع خانواده خود یا همسرتان مطرح شده و باب دخالت و درگیری و… را باز کرده باشد؛ به نظرتان کدامیک از این موضوعها خط قرمز زندگی مشترک همه زن و شوهرها محسوب میشوند و نه شما و نه همسرتان، نباید آنها را با افراد خارج از خانواده خودتان، حتی خانواده پدریتان، مطرح کنید؟ این مطلب را با دقت بخوانید تا متوجه شوید کجای زندگی، پا را از خط قرمزها فراتر گذاشتهاید و باعث دلخوری، کدورت و عصبانیت همسرتان شدهاید!
شما و همسرتان، از همه به هم نزدیکترید!
تعیین و پذیرش خطوط قرمز زندگی مشترک از فرد به فرد، خانواده به خانواده و از فرهنگ به فرهنگ تفاوتهایی دارد و نمیتوان یک قاعده و قانون کلی برایش تعریف کرد با این حال برخی خطوط قرمز عام وجود دارد که قبل از اشاره به آنها لازم میدانم یک نکته را ذکر کنم؛ از آغاز زندگی زناشویی یک زوج، هر دو نفر باید بپذیرند که نزدیکترین افراد به هم هستند و این نوع نزدیکی بین آنها با هیچکس دیگری وجود ندارد و این نزدیکی و صمیمیت در تمام موارد، چه مسائل خصوصی و چه مسائلی که توافق میکنند جزو خطوط قرمزشان باشد، وجود خواهد داشت. پس هر دو طرف با بستن پیمان ازدواج، متعهد میشوند مسائل خصوصی یکدیگر را حفظ کنند و پا را از خط قرمزهایشان فراتر نگذارند تا حریم امن خانواده حفظ شود.
قرمزترین خط قرمز زندگی مشترک!
اولین و مهمترین خط قرمزی که در زندگی همه زوجها وجود دارد، مربوط به نزدیکترین شکل روابط همسران یعنی روابط زناشویی است. مسائلی از قبیل نوع، میزان، مشکلات و… در روابط زناشویی، مواردی نیستند که بخواهیم در مورد آنها با دیگران، حتی با مادرمان صحبت کنیم. البته نه اینکه به صورت مطلق جزو خط قرمزها باشند اما باید به گفتن یک جمله که مثلا «ما در این مورد مشکلی نداریم؛ رابطهمان خوب است» بسنده کنیم اما نباید اشارهای به جزئیات و… شود و باید جزو خطوط محرمیت طرفین محسوب شود. دومین مساله خصوصی مربوط به وضعیت مالی خانواده است؛ البته منظور این نیست که اصلا با هیچکس در میان گذاشته نشود اما برخی مسائل هست که دو نفر بهطور کلی با هم توافق میکنند در آن موارد با کسی صحبت نکنند و با توجه به خواست زوج، میتواند مسائلی از قبیل میزان حقوق، منابع کسب درآمد و… را شامل شود.
لازم نیست بچهها همه چیز را بدانند
یکی دیگر از مسائلی که جزو خطوط قرمز زندگی مشترک نیست اما بسیار مهم است که بین زن و شوهر باقی بماند و در جای دیگری مطرح نشود، صحبتهای مربوط به تربیت و پرورش فرزندان است. اول از همه اینکه زن و شوهر در مورد بچههایشان باید با هم صحبت کنند اما لزومی ندارد در حضور بچهها این کار انجام شود. البته خیلی اوقات باید بچهها را در جریان نتیجه صحبتهایشان قرار دهند و گاهی هم صحبتهایی پیش میآید که زن و شوهر باید در خلوتشان آنها را مطرح کنند و صحبت کردن دربارهشان، آن هم در حضور بچهها، باعث خدشهدار شدن حرمتهای بین اعضای خانواده میشود. مثلا اگر پدر و مادر بر سر نکات تربیتی با هم مخالفتهایی دارند، نباید این چالشها را در حضور بچهها مطرح کنند که مادر بچه را از کاری نهی کند و پدر همان موقع، به کودک بگوید «اشکالی ندارد این کار را بکنی»! همینطور وقتی مادر در حضور فرزندان، پدر را به دلیل بعضی کارهایش مقصر بداند و سرزنش کند یا برعکس، پدر از مادر خرده بگیرد و او را جلوی چشم فرزندان تحقیر کند و… این کارها باعث کاهش نفوذ کلام والدین در فرزندان و شکستشان در تربیت آنها میشود بنابراین بهتر است اول با هم در خلوت صحبت کنند و در مورد مسائل مختلف به یک قانون واحد برسند و بعد هر دو از بچهها یک خواسته مشترک داشته باشند. همچنین اگر با هم مشکلی دارند و در مورد برخی رفتارهای هم، اعتراض دارند، باید در خلوت این مسائل را مطرح و حل کنند، نه در حضور فرزندان.
تکلیفتان را با هم معلوم کنید!
یکی دیگر از خط قرمزهای زندگی مشترک این است؛ فرض کنید زن و شوهر به تفریح یا فعالیتی علاقه دارند که چندان در محیط خانواده پدریشان جاافتاده نیست؛ صحبت کردن در مورد این مسائل هم لزومی ندارد و فقط باعث حرف و حاشیهسازی میشود. بقیه مسائل، شامل قاعده کلی نمیشود و هر مسالهای که زن و شوهر بر سر آن توافق کنند که دیگران در موردش چیزی ندانند، باید هر دویشان به خواسته طرف مقابل احترام بگذارند. مثلا برنامه یک سفر خانوادگی، برگزاری یک مهمانی و… هم اگر تا مراحلی، خصوصی بین زن و شوهر باقی بماند و بعد علنی شود، بهتر است. به این ترتیب تا حد زیادی جلوی دخالت و جریانسازی اطرافیان و در نهایت تنش بین زن و شوهر کمتر میشود. البته تقریبا همه مواردی که گفته شد، غیر از دو مورد اول، بین زن و شوهرها متفاوت است و کاملا به توافق خودشان بستگی دارد اما در هر صورت توصیه میشود زوج در ابتدای ازدواج، مسائل خصوصی و خط قرمزهایشان را واضح و روشن مشخص کنند و به آن پایبند بمانند تا در طول زندگی با چالش کمتری در این زمینه روبرو شوند.
منبع:هفته نامه سلامت،ستاره سمایی
ثبت دیدگاه