برادر و خواهر مسلمان، ما در ماه حرام ذی الحجه هستیم، ماه ذی الحجه ماه حرام و ماه حج است. خداوند متعال در قرآن به ده روز اول این ماه قسم خورده است
(وَالْفَجْرِ (۱) وَلَیَالٍ عَشْرٍ (۲)) این ایام از مبارکترین روزها نزد خداوند متعال هستند و عمل صالح در این ایام پاداش چند برابر دارد. ماههای حرام نزد خداوند متعال بر سایر ماههای سال برتری دارند، همانطور که خداوند متعال میفرماید: (إِنَّ عِدَّهَ الشُّهُورِ عِندَ اللّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِی کِتَابِ اللّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَات وَالأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَهٌ حُرُمٌ) ماههای حرام، ماه ذیالقعده، ذیالحجه،محرم و رجب هستند. خداوند درباره این ماهها میفرماید (ذَلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ فَلاَ تَظْلِمُواْ فِیهِنَّ أَنفُسَکُمْ…) ظلم به نفس در ماههای دیگر هم حرام است اما در این ماه ها بیشتر تاکید شده است.همچنین در این روزها بسیاری از اعمال حج انجام میگیرند.
روز ترویه(روز هشتم)، روز عرفه(روز نهم)، روز حج اکبر که همان روز دهم ذی الحجه، روز عید و روز قربانی است، جزو این ایام مبارک هستند.همانطور که شبهای قدر مبارکترین شبهای سال هستند ده روز اول ماه ذیالحجه هم مبارکترین روزهای سال هستند و همانطور که شب قدر مبارکترین شب است روز عرفه هم مبارکترین روز میباشد. اینها فضایلی هستند که در مورد این ایام از احادیث رسول الله (ص) منتج میشوند.
خداوند متعال انجام اعمال صالح در این روزها را بر ایام دیگر برتری داده است و این از فضل و رحمت الله سبحان است، همانطور که در حدیث آمده است :(…إِنَّ لِرَبِّکُمْ فِی أَیَّامِ دَهْرِکُمْ نَفَحَاتٌ، فَتَعَرَّضُوا لَهُ…)"در روزهایی از سال نسیمهای رحمتی از جانب خداوند میوزد (هوشیار باشید) که خود را در مسیر این نسیمها قرار دهید". الله جل جلاله همواره فرصت هایی را به عنوان موسم خیرات برای بندگانش قرار داده است، مقطع های زمانی برای اهل طاعت و عبادت. همانطور که در بازار دنیا ایامی هستند که مردم بیشتر مشغول کار و کسب رزق و روزی هستند.خداوند متعال برای اهل آخرت هم دورههایی را قرار داده است مثل رمضان مثل ایام ذیالحجه و ماه های حرام. اینها بعضی از مقاطع زمانی هستند که خداوند برای اهل تقوی قرار داده است و به این معنی است که انسان باید در اینمقاطع با اعمال صالح و دوری از سیئات خود را هر چه بیشتر به الله جل جلاله نزدیک کند.از جمله اعمال صالحی که در این روزها از رسولالله (ص) نقل شده:فرمودند:(…فَأَکْثِرُوا فِیهِنَّ التَّسْبِیحَ، وَالتَّکْبِیرَ، وَالتَّهْلِیلَ)"در این ایام اذکار تسبیح(سبحان الله) و تکبیر(الله اکبر) و تهلیل(لا اله الا الله) را زیاد بر سر زبان بیاورید". همچنین ذکر خداوند در این ایام، توصیه شده همانطور که صحابه گرامی در این ایام دائما ذکر خداوند بر زبانشان جاری بود، حتی در بازار هم، وقتی به همدیگر میرسیدند" الله اکبر" میگفتند بهطوری که بازار را سراسر "الله اکبر" فرا میگرفت.صدقه در این روزها پاداش مضاعف دارد و همچنین روزه" نه" روز آن مستحب است و به خصوص روزه روز عرفه تاکید شده است. رسول الله (ص) میفرمایند:(…صِیَامُ یَوْمِ عَرَفَهَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ یُکَفِّرَ السَّنَهَ الَّتِی قَبْلَهُ وَالسَّنَهَ الَّتِی بَعْدَهُ…)"(کسی که )روزه روز عرفه را (بگیرد) از خداوند میخواهم که گناهان سال قبل و سال بعد از آن را ببخشاید"اما روزه روز عرفه برای حاجیان توصیه نشده و خود رسول الله (ص) هم در این روز روزه نمیگرفتند چرا که این کار موجب قوت حاجیان برای طاعت خداوند و عدم خستگی آنان میشود. از جمله اعمال مستحب در این ایام پیوند و ارتباط بین افراد و همچنین دیدار مومنان ازهمدیگر به ویژه در روز عید است.
سلام ممنونم جزاک الله خیرا