گردآورنده : آتنا نقشبندی
زمان چیست؟چه جوابی می توان به سوال ساعت چند است و یا چه زمانی است داد؟اگر کسی این سوال را از شما بپرسد جه جوابی می دهید؟آیا به ساعتی که در دست داشته نگاه کرده و زمان را برحسب ساعت و دقیقه به او میگویید؟اما شاید جواب دادن به این سوال ها چندان که به نظر می رسد آسان نباشد.
حدود ۱۰۰ سال پیش آلبرت انیشتن تلاش خود را برای یافتن جواب سوالات بنیادین درباره زمان شروع کرد او فضا و زمان را جدا از هم نمیدید و آن ها را به هم پیوسته در نظر می گرفت که نتیجه ی این دیدگاه او به نسبی بودن زمان رسید یعنی همه ما زمان یکسانی را تجربه نمی کنیم اگر گذر زمان را به صورت آونگ تصور کنیم این آونگ برای همه ما به یک صورت و با یک سرعت نوسان نمیکند و در هرقسمت از جهان هستی با سرعت متفاوتی نوسان میکند و دو نفر زمانی بر روی سرعت نوسان آونگ اتفاق نظر دارند که کاملآ در کنار هم ایستاده باشند هیچ کس نمیتواند ادعا کند زمانی که توسط او تعیین شده زمان درستی است زیرا بستگی به این دارد که چه کسی نسبت به چه کسی حرکت می کند مثلآ اگرفردی با سرعت زیاد از کنار شما بگذرد از نظر او زمان برای شما کندتر میگذرد .
اما تنها سرعت نیست که بر زمان تاثیر می گذارد بلکه جسمی که در کنارآن قرار دارید نیز بر زمانتان تاثیر میگذارد طبق نظریه انیشتن زمان در پایین پای شما نسبت به بالای سر شما کندتر سپری می شود اما بر روی زمین این اختلاف بسیار جزئی است حال دلیل این تفاوت در چیست؟ فضا زمان را به صورت یک پارچه در نظر بگیرید اگر این پارچه را از۴ طرف به جایی محکم کرده و حال جسمی را روی آن بیندازید چه اتفاقی می افتد؟در سطح پارچه انحنایی ایجاد میشود اجرام آسمانی از جمله زمین نیز چنین انحنایی در فضا زمان ایجاد می کنند که زمان در این انحنا ها آهسته تر می گذرد پس هرچه به این اجرام نزدیکتر باشیم زمان کندتر میگذرد.
اگر دو ساعت کاملا یکسان را با ۲ هواپیما به دور زمین بچرخانیم ساعتی که درون هواپیمایی که از غرب به شرق حرکت کرده است وجود دارد زمان کمتری را نسبت به ساعتی که در هواپیمایی که از شرق به غرب حرکت کرده ثبت میکند یعنی زمان برای سرنشینان هواپیمایی که از غرب به شرق حرکت کرده آهسته تر می گذرد که البته این نیزبسیار جزئی است زیرا زمین جرم کمی دارد پس انحنایی هم که ایجاد میکند کمتر است این آزمایش نظریه ی پارادوکس دوقلوها را تایید میکند که اگر یکی از دوقلو ها(آ) سوار بر سفینه ای با سرعتی نزدیک به سرعت نور حرکت کند و دوقلوی دیگر(ب) در زمین بماند زمانی که(آ) به زمین برگردد خواهد دید که دوقلویی که در زمین بوده(ب) نسبت به او پیر شده است.
پس در کل می توان نتیجه گرفت که جواب منحصر فردی برای سوال هم اکنون ساعت چند است وجود ندارد.
طبق نظریه ی انیشتن تمام گذشته حال و آینده ی ما در بافت فضا زمان وجود دارد اما طبق نظریه ی کوانتوم فضا زمان به صورت ذره و دانه است که هر ذره میتواند یک واقعه باشد در این نظریه آینده هنوز تشکیل نشده و وجود ندارد هیچ کدام از این دو نظریه را نمیتوان به طور قطع پذیرفت و یا به طور قطع رد کرد میتوان آن ها را در هم آمیخت.حال موضوع دیگری در رابطه با زمان وجود دارد موضوع سفر در زمان انیشتن با کمک قوانین فیزیکی و معادلات ریاضی اثبات کرد که می توان در زمان سفر کرد اما چه راه هایی می تواند وجود داشته باشد؟یکی از راه های پیشنهاد شده می تواند از طریق سرعت نور باشد طبق نظریه نسبیت با افزایش سرعت یک جسم، زمان برای آن جسم کندتر میگذرد. این دیدگاه سبب شده تا برخی فکر کنند که اگر بتوان بیشتر از سرعت نور حرکت کرد زمان به عقب برگردد . از آنجایی که افزایش سرعت یک جسم دارای جرم به انرژی نیاز دارد و با افزایش سرعت انرژی مورد نیاز به صورت تصاعدی افزایش مییابد، بنابراین رسیدن به سرعت نور برای یک جسم دارای جرم نیازمند بینهایت انرژی خواهد بود و در عمل غیر ممکن است.
راه دیگر از طریق کرم چاله ها: کرم چاله هاپدیدههایی نظری هستند که بین دو نقطه فضا زمان اتصال ایجاد میکنند. برخی معتقد اند که اگر بتوان کرمچالهای یافت و در آن وارد شد و به سوی دیگر آن رفت، قادر خواهیم بود تا به مکان و یا زمان دیگری سفر کنیم. کرمچالهها تاکنون به صورت تجربی مشاهده نشدهاند. همچنین بسیار ناپایدارند و تقریبا بلافاصله پس از تشکیل فرومیریزند و از بین میروند در نتیجه امکان ورد به آن غیرممکن به نظر میرسد.
راه دوم می تواند از طریق سیاهچاله ها باشد(سیاهچاله ناحیهای از فضا است که میدان گرانشی فوقالعاده بالایی دارد بطوریکه هیچ چیز حتی نور نمیتواند از میدان گرانشی آن بگریزد.)سیاهچاله ها را به دونوع تقسیم میکنند دسته ی اول سیاهچاله هایی هستند که نمی چرخند و هرچه که وارد آن ها شود نابود می شود اما دسته دوم در حال دورانند که این دسته شاید بتوانند سکوی پرتاب ما به آینده یا گذشته باشند.
آخرین راه سفر در زمان ریسمان های کیهانی است. طبق این نظریه یک سری رشته هایی به ضخامت یک اتم در فضا وجود دارند که کل جهان را پوشش میدهند و تحت فشار خیلی زیادی هستند. اینها نیز یک نیروی جاذبه خیلی قوی دارند که هر جسمی را سرعت میدهند و چون مرزهای فضا – زمان را مغشوش میکند، لذا میشود از آنها برای گذر از زمان استفاده کرد.
حال تناقضاتی درباره سفر در زمان وجود دارد اینکه فردی که به گذشته سفر می کند اگر پدر خود را بکشد دیگر خود او وجود ندارد تا دوباره به زمان حالش برگردد .برای حل این تناقض برخی نظریه جهان های موازی را ارائه می دهند به این ترتیب که وقتی او پدر خود را می کشد جهانی برای ادامه آن به وجود می آید که دیگر خود فرد در آن نیست ولی حال اصلی او از بین نرفته است.
همه ی این ها تئوری هایی بر روی کاغذ هستند و هیچ کدام از آن ها تابحال به صورت عملی انجام نشده است بنابراین نمی توان به طور قطع آن ها را پذیرفت یا رد کرد.
منابع:
– کتاب جهان در پوست گردو
– سایت : http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86s
salam. khaili matlabe jalebi bud, merc khahar
سلام اخیرادانشمندان باطرح فرضیه هایی قابل تامل وجودزمان رازیرسوال برده اندفرضیه هایی که هرانسان باسطح درک بالا رابه شدت به فکرفرومیبردسوال اینست که ایازمان چیزیست واقعی یا انهم ساخته وپرداخته ذهن انسان است
زمان!
هرچی باشه ما خوب داریم تلفش می کنیم!
بحث قشنگی بود
خیلی جای فکر داره این بحثا
دستتون درد نکنه