تدوین و تقدیم : موسسه فرهنگی قرآن و سنت نبوی روانسر
یکی از امتیازات انسان نسبت به سایر موجودات برخورداری از نعمت بزرگ شناخت و معرفت است زیرا جهان بینی ما ،از شناخت ما نشأت می گیرد و رفتار و گفتار ما هم از جهان بینی نشأت می گیرد.
اعمال ما برخاسته از جهان بینی ما ، و جهان بینی ما به شناخت ما وابسته است. ایدئولوژی، ( بایدها و نبایدها ) اینکه انسان چه کند و چه نکند ، چه چیز خوب و چه چیز بد است ، از جهان بینی آدمی نشات می گیرد .
جهان بینی غیر دینی از علم نشأت می گیرد و بنا به باور طرفداران آن،این جهان بینی بر اصول و قوانین پایدار علمی استوار است.
از دیدگاه سوسیالیسم ، جهان هستی خالق و آفریننده ای ندارد . چیزی به نام خدا واقعیت خارجی ندارد و واژۀ خدا ساخته و پرداخته ذهن انسان است .
از دیدگاه لیبرالیسم ، با توجه به اینکه جهان بینی آنها علمی است و خدا هم جزو امورات غیبی است و در دایرۀ علم تجربی قرار نمی گیرد، موضع لیبرالیسم در قبال این امر ، عدم قبول و عدم انکار آن است . و اظهار می دارد با توجه به نظم حاکم بر هستی ، احتمال اینکه آفریینده ای داشته باشد بیشتر است با این وصف آفرینندۀ جهان ( خدا ) جهان را آفریده و کاری به کار جهان و جهانیان ندارد و ما هم کاری به کار او نداریم .
خدا از دیدگاه جهان بینی دینی
جهان بینی اسلام،بر بدیهیات عقلی و برهان ( دلایل قرآنی ) استوار است. اسلام دربارۀ خداوند اعلام می نماید : « لا اله الاّ الله »
خلاصه مفهوم لا اله الاّ الله
– آفریننده ، رازق ، مدبر
– فرمانروا ( قانونگذار )
لا اله – فریاد رس – شایسته توجه قلبی
الا الله – معبود – شایسته پرستش
کسی جز الله – شایسته اطاعت محض
نیست
– رب – جلب کننده منفعت ودفع کننده مضرت
– مالک و صاحب
– فرمانروا
– فریادرس
پیرو « لا اله الا الله » کسی است که با علم و بصیرت به وجود خداوند متعال به عنوان آفریننده و مدبر عالم هستی ایمان دارد و فقط او را به عنوان رازق و روزی رسان همه مخلوقات می شناسد و سایر اشیاء و اشخاص را فقط اسبابِ کسب رزق و روزی می داند . همچنین خداوند متعال را به عنوان یگانه معبود شایسته ای می شناسد که او را عبادت ( و برای کسب رضایش نماز ، زکات و روزه و حج و جهاد و نذر و قربانی و صدقه و دعا و نیایش بجا آورده و با او راز و نیاز و… ) نماید و در تمام جوانب زندگی ( اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی ) فقط قوانین و احکام او را منهج و برنامه زندگی خود قرار دهد و فقط از او اطاعت و فرمانبرداری نماید. و در دعا و راز و نیازهایش جز به الله به کس دیگری توجه قلبی ننماید و کس دیگری را جز الله ، فریادرس ومالکِ سود و زیان و جلب کننده منفعت و دفع کننده مضرت نشناسد . و به پزشک و دارو هم به عنوان اسبابی بنگرد که در صورتی که ارادهی خداوند متعال بر مؤثر واقع شدن آنها تعلق بگیرد ، مفید و مؤثر واقع خواهند شد ، و خود شفا دهنده ی مطلق نیستند و الاّ کسی در بیمارستانها جان نمیسپارد.
بنابراین اگر کسی اینگونه به کلمه ی « لا اله الا الله » ایمان و اعتقاد قلبی داشته باشد و به مقتضای آن عمل نماید و برخلاف آن رفتاری از خود بروز ندهد ، مؤمن به ” لا اله الا الله “ و موحد شناخته می شود .
ثبت دیدگاه